Arvopohja ja ideologia

Valmistan hyvän elämän tuotteita, kestävän kehityksen periaatteita kunnioittaen. Maanläheinen energia kumpuaa esineistäni elämyksen tavoin. Haluan tarjota ekologista luksusta ja auttaa ihmisiä kohti parempaa arkea. Tässä tekstissä kerron hieman arvopohjastani ja ideologiastani sekä keramiikan ekologisuudesta.

LUONTOSUHDE

Luontosuhteeni on erittäin vahva. luonto auttaa rentoutumaan ja irroittaa arjesta, samalla kun se on myös uusien ideoiden ja inspiraation lähde. Lisäksi kaikenlaiset otukset ja ötökät, rouheat pinnat ja luonnonmateriaalit inspiroivat minua. Oma elämäntapani on luontoa kunnioittava ja pyrin huomioimaan ympäristöasiat myös työskentelyssäni. Elementtini on maa ja se näkyy varmasti tässä materiaalin valinnassakin. Kuva-aiheet lähtevät usein luonnonmuodostelmista, niin mikroskooppisen pienistä kuin suuremmistakin muodoista, pinnoista ja struktuureista.

LÄHTÖKOHDAT

Olen lähtöisin maatilalta, Pohjois-Karjalasta aivan itärajan tuntumasta. Vietin lapsuuteni keskellä metsää joten luonto on ollut osa minua jo syntymästä lähtien. Kaiken sortin elukat, luonnon tutkiskelu, mullassa möyriminen ja maatilan työt tulivat hyvin tutuiksi jo lapsena. Kotona syötiin puhdasta itse kasvatettua ruokaa, korjattiin rikkimenneet esineet ja tehtiin vaatteet itse eikä mitään heitetty hukkaan. Halusin olla isona taiteilija, mutta siitä että minkä sortin taiteilija, minulla ei ollut vielä mitään hajua. Kävin kuvataidekoulussa ja maalasin maisemia sekä eläimiä. Nuorena ja vähän vanhempanakin ihannoin toisaalta boheemia elämäntapaa ja toisaalta ekohenkistä omavaraiskulttuuria. Nykyisin elelen vanhassa rintamamiestalossa kadulta pelastetun koiran kanssa, hankin vaatteeni kirpputorilta, kasvattelen ruokaa ja yrttejä takapihallani ja pyrin mahdollisimman luonnonmukaiseen elämään.

Villiyrttejä luonnonsaviastioilla

Olen mös kiinnostunut villiyrttien ja luonnonlääkinnän ihmeellisestä maailmasta, kesäisin keräilen pihamaalta rikkaruohot lautaselle ja sekoittelen jos jonkinmoisia tinktuuroja. Luonto on valtava aarreaitta joka tarjoaa meille ruokaa, lääkkeitä, raaka-aineita ja elämyksiä. Vähintä mitä ihmisinä voimme vastavuoroisesti tehdä, on suhtautua näihin antimiin asiaankuuluvalla kunnioituksella ja olla rikkomatta luonnossa vallitsevaa tasapainoa.

Koekappaleet pääsevät ruukuiksi pienille mehikasveille ja bonsaipuiden taimille.

KERAMIIKAN EKOLOGISUUS

Voiko keramiikkaa tehdä ekologisesti? Keramiikan ekologisuudesta voidaan olla montaa mieltä. Toisaalta saven polttaminen keramiikaksi vaatii hurjasti energiaa, mutta toisaalta tuotteet ovat hyvin kestäviä ja pitkäikäisiä. Oikeastaan yksi suuri asia ekologisuuden kannalta ovat kulutustottumukset. Ostetaan vähemmän, mutta laadukkaampia ja pitkäikäisempiä tuotteita.

TOIMINTA:

Keramiikan valmistamisessakin voi noudattaa kestävän kehityksen periaatteita. Kierrättäminen, energiankäytön minimointi ja myrkyttöminen materiaalien käyttö ovat asioita joilla keramiikan ekologisuuteen voidaan vaikuttaa

Tässä esimerkkejä toimista joita toteutan omassa työskentelyssäni:

Huolehdin valmistuksessa syntyvien jätteiden asianmukaisesta hävittämisestä. Vältän hukkamateriaalien syntymistä ja käytänkin raaka-aineet viimeiseen tippaan asti, teen esimerkiksi kuivahtaneista savikikkareista uutta käyttökelpoista savea ja otan talteen lasituskaappiin jäävät lasitteiden jämät. Kerään remonteista ylijääviä kaakeleita ja käytän niitä kuvitusteni pohjana. Käytän myös kierrätettyjä työvälineitä sekä pakkausmateriaaleja. Työskentelyn suunnitelmallisuus on myös yksi olennainen osa hukkamateriaalin vähentämisessä. Pyrin minimoimaan sähkönkulutuksen lastaamalla uunin aina täyteen ja poltan esineet kertapoltolla ilman erillistä raakapolttoa aina kun se on mahdollista. Materiaalien valinnassa suosin läheltä saatavia ja myrkyttömiä materiaaleja. Pidän myös tärkeänä raaka-aineiden tuntemusta ja pyrin lisäämään tietouttani materiaaleista sekä niiden vaikutuksista ympäristöön. Työnsuojelusta sen verran että on tärkeää käyttää hyvää hengityksensuojainta kun ollaan pölyävien matriaalien kanssa tekemisissä sekä pitää työskentelyasennot ergonomisina. Tuotteiden suunnittelu jossa otetaan huomioon toimivuus ja tarpeellisuus.

PAIKALLISET MATERIAALIT

Savi on luonnonmateriaali. "Savi on luonnossa esiintyvä maalaji, joka sisältää pääosin pölymäisen hienoksi rapautuneita ja jauhautuneita kivilajeja". Savea löytyy kaikkialta maapallolta, "itseasiassa maapalloa voitaisiin verrata valtaisaan keraamiseen umpipalloon, jonka sisällä on jatkuvatoiminen polttouuni. Planeetallamme on ollut noin kaksituhatta miljoonaa vuotta aikaa myllertää kuoriosansa mineraalit mitä moninaisimmiksi muunnoksiksi ". (Lainaukset keramiikan materiaalit -kirjasta)

Muodonmuutos maassa lymyilevästä savikikkareesta viimeistellyksi kauniiksi esineeksi on hurjan kiehtova. Esineet ovat tulvillaan energiaa, joka on kulkenut jääkausien läpi ja saanut lopullisen olomuotonsa keramiikkauuniin kuumuudessa. Mielestäni hirmuisen kiehtova ajatus on, että astioiden savi on kaivettu samasta maasta jossa tarjoiltava ruoka on kasvanut. Tämä on mielestäni kiertokulkua parhaimmillaan, ympyrä sulkeutuu.

Savea on suomen pellot, järvenpohjat ja joenuomat pullollaan. Kotimainen savi on alunperin sinertävää maasta otettaessa, mutta muuttuu poltossa terrakotan väriseksi maaperän rautapitoisuuden vuoksi. Leivinuunista ja saunasta saatava puuntuhka on hyvää materiaalia lasitteiden raaka-aineeksi. Se toimii pääasiassa sulatteena, mutta eri kasvien tuhkalla on myös erilaisia vaikutuksia esim. lasitteen väriin. Hiekka on lasinmuodostaja joten sitäkin voi käyttää lasitteen raaka-aineena.

Savea kaivamassa

KESTÄVÄ KULUTTAMINEN

"Kestävä kulutus tarkoittaa sitä, että pyrimme omilla arkisilla ratkaisuillamme siihen, että kulutuksestamme aiheutuisi mahdollisimman vähän haittoja ympäristölle. Toisin sanoen emme kuluta liikaa luonnovaroja, ostamme vain tarpeellisia, reilusti ja ympäristöystävällisesti tuotettuja tavaroita tai palveluita, käytämme uudestaan ja kierrätämme, ja lopulta hävitämme käyttökelvottomat tavarat järkevästi." (https://peda.net/kulkuri/kulkurikoulu/il/kestavakehitys/huhtikuu/movyt)

On hyvä että ihmiset kiinnittävät huomiota siihen missä, minkälaisissa olosuhteissa ja minälaisista materiaaleista tuote on tehty. Kestävän kehityksen periaatteita vaalien, pitäisikin siirtyä halvasta kertakäyttökuluttamisesta siihen, että ostaa vähemmän mutta harkiten.

Vaikka elantoni onkin osin kiinni siitä, että ihmiset ostavat minulta asioita, niin kaikki ylihypetetyt kulutusjuhlat saavat karvani pystyyn. Lähinnä siksi että ihmisiä houkutellaan ostamaan älyttömillä tarjouksilla "kiinakrääsää" jota eivät oikeasti tarvitse. Tästä aiheesta voisin kirjoittaa romaanin, mutta päätän tämän aiheen facebookiin Black Fridayn alla tekemääni postaukseen: "Hei muuten, ellette ole sattuneet huomaamaan, niin se ois joku hullu kulutusjuhla tuloillaan (enkä puhu vielä edes joulusta) nimeltään Black Friday. Minultahan alkaa tursuta nämä molemmat bileet korvista ulos ennenkuin ovat edes alkaneet, jotenka julistan Kerafiikan ANTI Black Fridayn alkaneeksi: kaikki tuotteeni ovat tismalleen saman hintaisia kuin ennenkin, koska hinnoissa ei ole alunperinkään ollut yhtään "ilmaa". MUTTA lupaan lahjoittaa jokaisesta perjantaina tehdystä ostoksesta 10% Joensuun eläinsuojeluyhdistykselle."

HYVINVOINTI

Mikä ero sitten on teollisesti valmistetulla ja käsityönä tehdyllä tuotteella? Esineitä jotka on tehty rakkaudella on paljon helpompi rakastaa. Haluan sen hyvän ja juurevan energian kumpuavan tuotteesta elämyksen tavoin. Käsintehdyt tuotteet ovat myös inhimillisä pienine epäkohtineen ja niiden valmistusprosessi on jäljitettävissä. Virheettömyyden vaateen mielikuva on mielenkiintoinen näkökulma. Jos kaikki ympärillämme on virheetöntä ja täydellistä, niin onko silloin vaikeampaa myös hyväksyä epätäydellisyyttä itsessään?

Yksi asia, jota haluan työskentelyssäni saavuttaa, on se että haluan muuttaa maailmaa, kertoa epäkohdista ja rohkaista kyseenalaistamaan. Ajatuksena kuulostaa suureelliselta, mutta käytännössä tämä voi koostua pienistä asioista. Haluan tarjota ekologista luksusta ja auttaa ihmisiä kohti parempaa arkea. Jos vaikka olen saanut edes yhden ihmisen elämän maistumaan hieman paremmalta, niin maailma on jo muuttunut ainakin hitusen parempaan suuntaan. olisi vain hyvä pysähtyä miettimään, mikä oikeasti on tarpeellista ja pyrkiä tulemaan toimeen mahdollisimman vähällä. Asenteisiin ja kulutustottumuksiin vaikuttaminen vaikuttaa lopulta kaikkeen, mitä ympärillämme tapahtuu.

Uusimmat
Arkisto
Asiasanat
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • YouTube - White Circle
weecos_logo.png
ornamo_ver_black.jpg
VAT number: FI27040571

Name *

Email *

Subject

Message