Keittiön välitilan kaakelit

Tämä projekti tapahtui huhti-kesäkuun aikana viime vuonna. Teksti on koottu siis vanhemmista blogiteksteistäni. Lopussa video koko hässäkästä.

KAAKELEIDEN SUUNNITTELU

Minulla on tapana kehitellä jotain omaa projektia aina muiden töiden ohessa. Tällä kertaa olen tekemässä kaakeleita keittiön välitilaan. Saunan muuriin on myös kaakelit tuloillaan, mutta siitä on muodostunut jo valmiiksi ikuisuusprojekti koska samaan syssyyn sauna saa muutakin ehostusta. Keittiön välitilaan kaakelit saa kuitenkin vaihdettua suht näppärästi.

Tähän omaan keittiööni haluan tehdä käsintehdyt kaakelit, koska niissä on teollisiin kaakeleihin verrattuna aivan erityinen tunnelma. Reunat ovat pehmeämmät ja saumoista tulee eläväiset. Eläväiset kaakelit sopivat vanhaan taloon jossa vinksottaa vähän kaikki. Ensi töikseni otan kuvan keittiöstä ja alan suunnitella siihen sopivaa kuvaa. Minulla on kotona paljon kasveja ja haaveenani on asua viidakossa, joten kasviaihe on tänne ehdottomasti luonnollinen valinta. Olen joskus ottanut kuvan jo edesmenneestä kiinanruusustani ja kuvankäsittelyn jälkeen siitä tuli oikein sopiva kuva-aihe keittiööni.

Seuraavaksi kaakeloitava alue täytyy mitata ja miettiä minkä kokoisia kaakeleita siihen on sitten tulossa. Tämä tila jakautuu sopivasti 14x14cm kaakeleille, saumojen leveys huomioituna. Saumat leikataan kuvasta pois ja tämän jälkeen palaset sommitellaan A3-kokoiselle taustalle siirtokuvien tulostusta varten. Siirtokuvat tehdään tulostimella jossa on keramiikan polttolämpötiloja kestävät värit ja tilaan siirtokuvat Englannista. Ostan heti oman siirtokuvatulostimen kunhan olen tienannut muutaman tonnin ylimääräistä rahaa :)

KAAKELEIDEN VALMISTUS

Näihin käytän ihan tavallista kivitavarasavea, tarkalleenottaen olen kerännyt kaikki samanlaatuiset jämäsavet saaviin ja tehnyt niistä uudelleen käyttökelpoista savea. Tässä tapauksessa saven värillä ei ole väliä (kunhan se on suunnilleen vaaleaa) koska lasitan ne sitten valkealla lasitteella. Tällainen kivitavarasavi, jonka seassa on hiukan karkeutta, on hyvää sillä laatat eivät lähde niin helposti kieroutumaan uunissa.

Niin, tässä vaiheessa meillä on savi, josta tehdään kaakelit. Sitten täytyy vähän laskea kuinka paljon savi kutistuu, että saadaan aikaan oikean kokoisia läpysköitä. Kutistumisprosentti on 4-15% savilaadusta riippuen. Posliini ja valusavi kutistuvat yli 10%, kivitavarasavi 5-7% ja matalanpolton savet noin 4%. Sitten kun kutistuma on selvillä, voidaan tehdä malli jonka mukaan laatat leikataan, suorareunainen- ja kulmainen tottakai.

Kaulitsemiseen tarvitaan halutun paksuiset ohjainkepit tai puurimat, että kaakeleista tulee tasaisia. Minulla on metalliset 7,5mm paksut kepukat. Sitten vielä muutama suora ja ohut levy kääntelyyn sekä kangas jonka päällä laatat voi kaulita ilman että ne jäävät pöytään kiinni. Ainiin ja kaulin tottakai.

Nyt meillä on tarvikkeet ja sitten päästään hommiin. Minä punnitsen yleensä sopivan määrän savea että sitä jää mahdollisimman vähän yli. Liian suurta savikikkaretta on myös vaikeaa kaulita ja ylimääräinen savi tursuaa minne sattuu. Kilon savimöhkäle riittää hyvin 17x22cm lätylle kunhan vaan muistaa jo alun alkaen kaulita suorakaiteen muotoa tavoitellen. Sitten savesta vaivataan ilmakuplat ja ylimääräinen itsepäisyys pois.

Kaulitseminen alkaa. Länttään saven kangasrätin päälle ja alan kaulita sitä ristikkäisiin suuntiin. Joka vaiheessa on muistettava että savi on itsepäistä materiaalia ja sillä on hyvin pitkä muisti. Eli jos savilevy pääsee taipumaan valmistusvaiheessa niin se hyvin suurella todennäköisyydellä haluaa vääntäytyä tuohon samaan asentoon polton aikana. Ovelaa, sillä silloin on juuri se hetki kun ihminen ei pääse sitä kontrolloimaan. Juuri tästä syystä savilevy käännetään välillä käyttäen apuna kahta vaneri- tai pinkopahvilevyä. Lopullinen paksuus kaulitaan rimojen avulla ja siitä sitten sabluunalla leikataan tarkkaan oikean kokoinen laatta. Minun yksi lempityövälineitäni on kirurginveitsi jolla leikkaan laatat ja viimeistelen reunat.

Sitten laatat saavat kuivua rauhassa ja hitaasti ainakin viisi päivää, jonka jälkeen tulee lasitus ja poltto.

KUVAT KAAKELIIN JA KAAKELIT SEINÄÄN

Kun laatat ovat sen verran jo jämäköityneet että ne pitävät hyvin muotonsa, ne viimeistellään sienellä. Kostealla sienellä pyyhitään reunoista terävät kulmat ja muut röpöt. Täysin kuivat laatat voidaankin sitten lasittaa. Monesti ennen lasittamista esineet raakapoltetaan matalammassa lämpötilassa kuin lopullinen poltto, koska se helpottaa lasittamista varsinkin haurailla esineillä. Pyrin kuitenkin minimoimaan energiankulutusta joten jätän raakapolton pois aina kun se on mahdollista. Ruiskulla lasittaminen helpottaa paljon raakojen esineiden lasittamista koska toisin kuin kastamalla, ne eivät pääse niin pahasti vettymään ja sitä kautta hajoamaan. Lasitan laatat siis tavallisella maaliruiskulla vetokaapissa. Ruiskuttaminen on muutenkin hyvä tapa kun pinnasta halutaan oikein tasaista tai esineet ovat suuria. Näihin laatoihin käytän valmista valkoista kiiltävää laajanpolton lasitetta. Sitte vaan laatat uuniin ja uuni nousemaan 1250 asteeseen.

Parin vuorokauden päästä saan nostella valmiit kaakelit uunista ulos ja alkaa mallailemaan siirtokuvia pintaan. Siirtokuva on tulostettu siirtokuvapaperille keraamisia värejä sisältävällä tulostimella, jonka päälle tulee vielä lakkakerros. Kuva on kiinni tässä lakkakerroksessa ja kun paperia liottaa niin se lähtee kelmuna paperista irti. Tämä kelmu sitten asetellaan lasitetun esineen päälle, poistetaan lastalla ilmakuplat ja kuivataan, jonka jälkeen se vielä poltetaan esineeseen kiinni 860 asteessa.

Tadaa! Tältä ne sitten näyttää ennen polttoa, ja aika samalta polton jälkeenkin :)

Tätä hetkeä olin odottanut pitkään, että pääsen hakkaamaan taltalla ja vasaralla kaakeleita irti seinästä! Näissä remonttihommissa monesti on ihan parasta tää purkamisvaihe, kun ei tarvii turhia sipistellä :)

Alle tuli uusi kipsilevy ja sitte siihen päälle lätkittiin kaakelit saneerauslaastilla. Tässä kohtaa meinas tulla perfektionistille tenkkapoo ku laitettiin ensin keskimmäinen rivi vaakatasoon, sitte päälle seuraava rivi ja lopuksi tuo alimmainen ja kun näissä vahoissa taloissa kaikki vinksottaa (kuten tuo tiskipöytäkin) niin viimisiä laattoja sai kunnolla survoa paikalleen. Mutta sinne ne meni sitte lopulta. Ja tottakai tämmöset käsintehdyt kaakelit ei ikinä oo niin suoria ku tehdasvalmisteiset nii saumatkin on välillä vähä eripaksuiset :) Mutta tää käsintehty meininki oliki ihan tarkotuksenmukaista, tämmöseen vinksottavaan vanhaan taloon sopivaa :)

Saumausaine ja silikoni kuitenkin pelastaa paljon! Sai heti sen lopullisen viimeistellyn ilmeen ku sai silikonisaumat siististi paikoilleen. Tässä tää nyt sitten on valmiina vähä lähempää.

Ja tässä yleiskuva keittiöstä.

Ja pakkohan tähän loppuun on vielä laittaa kuva miltä tää samainen rintamamiestalon keittiö näytti pari vuotta sitten. Sain ilmettä melko paljon raikkaammaksi ihan pikkurahalla ja kevyillä muutostöillä. Poistin "puolipaneelit" seinistä, maalasin valkoisella, samoin kaappien ovet saivat uutta väriä pintaan. Muuten kaikki muu onkin alkuperäistä, kierrätettyä tai itsetehtyä. Ainiin matto ja verhotangot on ostettu ihan uutena kaupasta :P

Ja lopuksi vielä liikkuvana kuvana tämä projekti:

Uusimmat
Arkisto
Asiasanat
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • YouTube - White Circle
weecos_logo.png
ornamo_ver_black.jpg
VAT number: FI27040571

Name *

Email *

Subject

Message