Näin syntyivät Keko-kaakelit

Seuraava teksti on koottu vanhemmista blogiteksteistä noin vuoden takaa.

Tässä valmiit Keko-kaakelit asennettuna keittiöön Helsingin Kallioon.

YHTEISTYÖ

Yhteistyöt ovat todella tärkeitä yksinyrittäjälle. Olen tähän asti tehnyt kaiken itse, ei hirveän järkevää eikä todellakaan mielenterveydelle sopivaa. Olen ollut aivan lukossa sen suhteen että mistä suunnasta lähtisin kontakteja hakemaan ja helposti hautaudun vain kellariin tekemään töitä savikikkareiden kanssa. Olen siis vahvasti tekijäluonne ja verkostoituminen on tuntunut jotenkin hankalalta. Markkinointiin ja esilläoloon tuntuu olevan tosi vähän resursseja, niin henkisiä kuin fyysisiä ja aika menee ihan perusasioihin kuten tuotteiden valmistamiseen, kirjanpitoon, nettisivujen ja nettikaupan hoitamiseen sekä siihen metatyöhön mitä yritystoiminnan suunnittelu ja organisointi pitävät sisällään. Olen ollut siis pahasti jumissa omassa kuplassani ja tuntuu että homma ei oikein etene. Siispä onkin hyvä että eteen tulee semmosia hommia jotka potkivat ulos siitä kuplasta :) Ja tämä seuraava projekti on juuri sellainen.

SUUNNITELMAT JOISTA LÄHDETTIIN LIIKKEELLE

Sain tässä kesän (2017) alussa mielenkiintoisen tehtävän muotoilijaksi opiskelevalta valokuvaajalta, Ville Lehvoselta, valmistaa hänen suunnittelemiaan kaakeleita. Muutamien piirustusten, keskustelun, yhdessä pähkäilyn ja inspiraatiokuvien jälkeen sain käsityksen mitä ollaan hakemassa. Kaakelit ovat kuusikulmaisia ja reunaan tulee viiste. Ladonta täytyy onnistua ainakin kolmella eri tavalla joten erittäin tärkeää kaakeleissa tulee olemaan mittatarkkuus ja mittasuhteet. Päälle sitten tyylikäs silkinhimmeä tummanharmaa lasite, joka taittaa kivasti valoa (lasitteen kehittelystä ja lasitekokeista lisää seuraavassa postauksessa). Onneksi sain erittäin hyvät ohjeet millaisia kaakeleita on tavoitteena saada. Jee tää on niin mielenkiintosta :)

MUOTTIEN VALMISTUS

Koska kaikkien kaakeleiden täytyy olla samanlaisia ja niitä tulee melko paljon, niin luonnollinen ratkaisu on tehdä kaakelit muotilla. Ensin täytyy tehdä siis muotit ja koska näitä tehdään todennäköisesti jatkossa vielä lisää niin kerralla on hyvä tehdä sitten useampi muotti, tässä tapauksessa 10 kpl. Keramiikkassa valumuotti tehdään kipsistä, koska kipsi imee vettä ja näinollen mahdollistaa valusavilietteen jämäköitymisen muotin sisälle. Yleensä myös malline tehdää kipsistä, mutta nyt käytettiin nykyteknologiaa hyväksi ja tarkan mallineen valmisti kätevästi piirustusten pohjalta Karelia 3D.

Malline rajoittimien sisällä, jonka päälle kipsivelli kaadetaan.

Muotin kannen valaminen

Valmis muotti

LASITTEEN KEHITTELY

Nyt pitäisi saada aikaan semmoinen tummanharmaa, elävä, silkinhimmeä lasitepinta, joka taittaa kivasti valoa. Uudet lasitteet on aina testattava ennen käyttöä, lopputulos on hyvin harvoin samanlainen kuin jossain toisessa esimerkissä. Lopputulokseen vaikuttavat niin polttolämpötila, alla käytetty savi, uunin ilmasto, lasitteen levitystapa, lasitteen paksuus, raaka-aineiden koostumus ja alkuperä kuin tähtien asennotkin. Otin pohjaksi erään aikaisemmin käyttämäni kivan silkinhimmeän lasitereseptin jota lähden värjäämään eri määrillä pigmenttejä ja oksideja. Testaan samalla vielä muutaman Pinterestistä löytämäni harmaan/mustan lasitereseptin, joita en ollut testannut ennen.

Tässä jatkoon valikoituneet lasitteet. Valinnanvaikeutta oli havaittavissa ja Ville pitikin muutamaa koepalaa viikon mukanaan että voi katsella värien muuttumista eri valon mukaan. Lasitteissa on todella mielenkiintoinen samettinen pinta joka taittaa valoa eri tavalla eri kulmassa.

KAAKELEIDEN VALMISTUS

Olen sekoittanut valusaven valmiiksi jo muutama päivä sitten ja teen kerralla yleensä 20 - 40 kilon satsin. Savijauheet sekoitetaan veteen kunnolla esim. porakoneella, jonka jälkeen sen voi siivilöidä. Siivilöinnin jälkeen punnitaan litrapaino, lisätään vettä tarvittaessa ja sekoitetaan. Koneellisen sekoituksen jälkeen saven on hyvä taas oleentua, jolloin saviliete ikäänkuin kypsyy valmiiksi. Kun valusavi on valmista niin muotit voi valmistella valua verten: sisäpuoli puhdistetaan sienellä ja muotin puoliskot kiinnitetään toisiinsa vahvalla kuminauhalla, rikkinäiset polkupyörän sisäkumit ovat mainiota materiaalia tähän tarkoitukseen.

Ja sitten päästään valamaan. Muotti täytetään valusavella aivan täyteen ja savea lisätään sitä mukaa kun se imeytyy. Nämä kaakelit eivät ole onttoja joten ylimääräistä savea ei kaadeta pois vaan esineen annetaan olla muotissa ennen irroitusta niin pitkään että se ei enää ime savea sisäänsä.

Kaakeleita menee neliömetrille noin 100 kpl. Tämän määrän valamiseen olen käyttänyt kymmenen aktiivista valupäivää. Välissä muottien täytyy vähän levätä ja kuivua. Käytännössä valupäivä menee minulla niin, että aamupäivällä täytän muotit valusavella, täyttelen muotteja ensimmäisen tunnin-parin ajan sitä mukaa kun muotit imevät nestettä ja samalla minulla on edellisen päivän valuista valmiita laattoja viimeisteltävänä. Illalla avaan muotit, otan laatat ulos ja jätän muotit yöksi kuivumaan.

Kun laatat ovat kuivuneet noin viikon, pääsen laittamaan lasitetta pintaan. Minä pyrin minimoimaan energiankulutuksen (ja sähkölaskun) joten en raakapolta esineitä ennen lasitusta. Raakalasituksen kanssa saa kuitenkin olla varovainen koska raaka esine haurastuu kastuessaan ja sitä ei silloin kannata käsitellä liian ronskisti.

Jokainen laatta viimeistellään sienellä

LASITTAMINEN

Ville toivoi lasituksesta elävää ja semmoista joka ei ole liian sliipatun näköistä. Tämä sopii minulle valtavan hyvin sillä semmoinen tarkka, virheetön lasitepinta aiheuttaa jostain syystä pientä "lasitusstressiä" ja onhan semmoinen pinta muutenkin vähän tylsä :) Lasitan kaakelit kaatamalla lasitetta esineen päälle ja alla on pesuvati johon ylimääräinen lasite valuu. Tällä metodilla lasitetta ei mene yhtään hukkaan! Ennen uuniin menoa esineiden pohjat täytyy vielä pyyhkiä lasitteesta, koska jos lasitetta jää yhtään pohjaan tai se valuu reunalta uunilevylle asti niin siihen se jämähtää, eikä sitten naurata yhtään.

Tässä lasitetut vielä polttamattomat kaakelit.

...ja tässä samat laatat 1245 asteen polton jälkeen

Näiden laattojen muotoilun nerokkuus perustuu pitkälti siihen että ne voi latoa hyvinkin erilaisiin muodostelmiin. Tällä tavalla geometrisesta muodosta saa myös orgaanisen kokonaisuuden.

LAATTOJEN ASENNUSVAIHE ja valmiit asennetut kaakelit

PS. Keko -kaakeleiden lanseeraus tapahtuu Habitare-messuilla syyskuussa 2018, mutta näitä voi ennakkotilata jos nyt ottamalla minuun suoraan yhteyttä: henriikka@kerafiikka.com

PPS. Video laattojen valmistuksesta löytyy täältä: https://www.youtube.com/watch?v=jwk32Tefxp8

Uusimmat
Arkisto
Asiasanat
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • YouTube - White Circle
weecos_logo.png
ornamo_ver_black.jpg
VAT number: FI27040571

Name *

Email *

Subject

Message