Työssäoppimiskokemuksia puolin ja toisin

Tähän tekstiin olen koonnut meidän molempien ajatuksia ja selvyyden vuoksi olen laittanut nimet tekstiosioiden eteen.

Henriikka: Sain talvella sähköpostiviestin, jossa eräs Niina haluaisi tulla minulle työharjoitteluun. Olin aluksi vähän epäileväinen, lähinnä sen suhteen että osaanko opettaa ja organisoida työtehtävät riittävän hyvin sekä se että studiolla tuntuu olevan aina täysi kaaos. Mutta toisalta kun aloin miettimään mitä kaikkea tekemistä täällä on ja varsinkin mihin kaikkeen tarvitsen apukäsiä, niin ajatus työharjoittelijasta alkoi tuntua jo oikein houkuttelevalta :)

Niina lähestyi minua seuraavanlaisella tekstillä:

"Löysin Kerafiikan, kun etsin keramiikantekijöitä Joensuussa ja kiinnostuin heti tavastasi työskennellä keramiikan parissa ja kuinka teet keramiikkaa ekologisesta lähtökohdasta luontoa kunnioittaen ja huomioiden. Minuakin kiinnostavat samat asiat ja haluaisin ottaa tällaisia tekijöitä huomioon jo nyt ja eritoten sitten kun itse valmistun koulusta ja mahdollisesti lähden tulevaisuudessa perustamaan omaa pajaa. Kestävä kehitys, tuotteiden pitkäikäisyys ja ekologisuus ovat erittäin tärkeitä asioita myös itselleni, joista haluaisin oppia enemmän keramiikan tekemisen kohdalla. Olen myös kiinnostunut näkemään käytännössä, kuinka omaa studiota pyöritetään."

Ensivaikutelma oli hyvä ja päädyin siihen lopputulokseen että todennäköisesti tulisimme toimeen keskenämme :)

Pyrkimyksenä on tottakai tarjota mahdollisimman mielekäs ja hyödyllinen työssäoppimisjakso, sekä näyttää millaista keraamiikkayrittäjänä toimiminen oikeasti on. Onneksi on omatkin työssäoppimiset vielä tuoreessa muistissa :)

Niinalla on myös instagramissa paljon hienoja kuvia hänen koulussa tekemistä keramiikkatöistä. Tili löytyy nimellä @niinaandclay

Niina: "Ehkä pieni esittely itsestäni tähän alkuun. Olen Niina, 27-vuotias Joensuusta kotoisin oleva, mutta Turussa nykyisin asuva keramiikka-alan opiskelija. Sain toukokuussa ensimmäisen opiskeluvuoteni Forssan ammatti-instituutissa pakettiin ja olen nauttinut uuden alan opiskelusta erittäin paljon. Opintoihimme kuuluu kaksi erillistä harjoittelujaksoa toisena opiskeluvuonna, mutta päätin kuitenkin jo aiemmin viime syksynä, että jos löytäisin sopivan harjoittelupaikan, tekisin harjoittelun mieluiten kesäaikana.

Aloin huvikseni katsella mahdollisia keramiikkapajoja Joensuun suunnalta, koska mielessäni kävi, että olisi taas pitkästä aikaa mukava viettää kesää kotiseudullani. Googlen hakukoneen kautta löysin Kerafiikan, ja kuten sähköpostissanikin mainitsin, kiinnostuin Henriikan tavasta työskennellä saven kanssa sekä hänen kauniista tyylistään. Onnekseni Henriikka vastasi minulle myöntävästi ja sain harjoittelupaikan viideksi viikoksi Kerafiikasta. Tämän lisäksi olen myös yhden viikon Kerafiikan mukana tulevana syksynä Habitare-messuilla."

Niina: "Yksi asia, mikä myös sai minut ottamaan yhteyttä Henriikkaan, oli se, että hän tekee kaiken itse yrityksessään, sekä hän taitaa keramiikkaa monella eri tekniikalla - muun muassa dreijaamalla, käsinrakentamalla ja valamalla. Ajattelin, että pääsisin varmasti näkemään ja tekemään mahdollisimman monenlaista hommaa hänen pajallaan. Se olisi myös siinä mielessä hyödyllistä, että voisin punnita omia kiinnostuksen kohteitani keramiikan tekemisessä. Mitä tekniikkaa hyödyntämällä haluaisin itse tulevaisuudessa tehdä keramiikkaa?

Niina: "Maanantaina heinäkuun 2. päivänä ja minun ensimmäisenä harjoittelupäivänäni kävimme läpi asioita, joita seuraavan viiden viikon aikana oli luvassa. Henriikka otti minut ystävällisesti vastaan, esitteli pajansa ja kertoi missä mitäkin hommaa on tarkoitus tehdä sekä vastasi aina mieltäni askarruttaviin kysymyksiin. Mukaan mahtui paljon, kuten olin kuvitellutkin.

Henriikan tekemästä listasta löytyi muun muassa Kerafiikan tuotteiden tekemistä, dreijaamisen harjoittelua, Habitaren suunittelua ja valmistelua, sekä sinne tulevien tuotteiden valmistusta, Popkatu-tapahtumaan osallistuminen myyntikärryn kanssa, Keko-kaakeleiden valamista, tuhkalasitekokeita, tuotteiden kuvausta sekä savustuspoltto vain nyt muutamia mainitakseni. Tästä se todellinen toiminta lähtikin sitten rullaamaan."

Henriikka: Osallistuimme Popkatuun viemällä myyntikärryn ja dreijan Sisustusmyymälä Turkoosin eteen ja minä dreijasin samalla kun Niina palveli asiakkaita. Veimme Turkoosin edessä dreijaamani ruukut myöhemmin myyntiin samaiseen paikkaan. Teimme myös Niinan ideana myyntitempauksen Instagramin puolelle.

Habitare -messujen suunnittelua, koira auttaa :)

Tuhkalasitekokeita eri kasvien tuhkalla. Tällä kertaa testissä olivat järviruoko, nokkonen ja sekapuuntuhka.

Ehdimme tehdä myös savustuspolton tynnyrissä. Savustettavana oli Habitare -messuille tulevia amppeleita.

Niina: "Eräs asia, josta olin todella otettu, oli se, että sain harjoitella pajalla dreijaamista ja kokeilla omia rajojani ja erilaisia muotoja savella hyvin vapaasti. Pääsin dreijaamaan uusilla materiaaleilla itselleni - posliinilla ja mustalla savella. Henkilökohtainen opetus dreijaamista harjoitellessa on mielestäni todella tärkeää, koska tällöin ohjaaja pystyy auttamaan aivan pienienkin käden liikkeiden korjaamisessa ja kertomaan, mitä kannattaisi tehdä toisin tai minkä asian taitaa jo. Henriikka opasti minua todella hyvin ja auttoi aina, kun apua tarvitsin.

Valehtelematta tuon viiden viikon aikana dreijaamisesta tuli itselleni hieman inhottavasta pakosta, jota koulussa oli tehtävä, uusi innostuksen kohde, jota haluan nyt kehittää lisää. Odotankin jo syksyä, kun taas pääsen koulun dreijalle tekemään ja kokeilemaan uusia juttuja. Huomasin omassa dreijaamisessa jo aikamoisen kehityksen ensimmäisten ja viimeisten dreijaustuotosten kohdalla, mistä olen todella tyytyväinen.

Tuon viiden viikon aikana teimme varmasti suurimman osan siitä, mitä Henriikka oli to do-listaansa laittanut."

Niina: "Loppujen lopuksi viisi viikkoa harjoittelua hurahti todella nopeasti, kun pääsimme oikein kunnolla tekemisen meininkiin. Harjoitteluni oli opettavainen, mutta samalla mukava ja rento. Meillä yhteistyö sujui Henriikan kanssa hyvässä hengessä ja ongelmitta. Luulen, että olemme luonteiltamme melko samankaltaisia ja meillä on keramiikan tekemiseen yhtäläiset kiinnostuksen kohteet ja pidämme samanlaisesta tyylistä. Henriikan kanssa oli helppoa työskennellä ja puhumista keramiikasta, yrittämisestä, markkinoinnista olisi riittänyt vaikka kuinka paljon, ja sainkin keskusteluistamme valtavasti irti sekä ajattelunaiheita ja ideoita tulevaan. Pääsin myös kehittämään omaa tyyliäni askeleen eteenpäin.

Se, mitä tämä harjoittelu erityisesti toi ja mitä koulussa ei pääse näkemään, taikka mistä koulussa ei oikein kuule, on yrittäjän arki. Pääsin näkemään yrittäjän toimintaa hyvin läheltä ja sain Henriikalta tärkeitä neuvoja tulevaisuuttani ajatellen. Onhan haaveni tulevaisuudessa perustaa oma keramiikkapaja. Näin konkreettisesti sen, miten keramiikkapajaa ja -bisnestä pyöritetään. Tuotteiden suunnittelusta ja tekemisestä markkinointiin eri kanavissa, yhteistyökumppaneiden etsintään, haasteisiin ja niistä ylipääsemiseen. Ajatuksia olisi vielä vaikka kuinka paljon jaettavana, mutta koitan pitää osani tästä postauksesta ytimekkäänä ja toteankin, että innolla odotan jo tulevaa Habitare-messua Kerafiikan mukana. Eli siellä nähdään 12.-16.9.18! :)"

Henriikka: Minäkin opin tämän viiden viikon aikana paljon! Haasteellisimpia asioista työskentelyssäni on tuntunut olevan suunnitelmallisuus ja selkeät työajat. Kun studiolla työskentelee toinenkin ihminen, niin olen petrannut näiden molempien asioiden saralla paljon. Asioiden opettamista, selittämistä ja perustelua. Pakko myöntää että olin ensimmäisen viikon aika väsynyt, mutta siitä se sitten tasoittui :) Niina on tehnyt hienoja stailauksia tuotekuviin ja olen saanut vinkkejä varsinkin instagramin käyttöön. Ja tietenkin kaikenlainen apu studiolla ja käytännön asioissa on ollut aivan korvaamatonta! Työskentely sujui jouhevasti ja vaikka en aina osannutkaan tarkasti selittää mitä täytyy tehdä, niin Niina oli sen verran oma-aloitteinen että tiesi mihin tehtävään seuraavaksi kannattaa tarttua :) Selvästikin fiksu ja tekijäluonne, hänellä on varmasti hyvät edellytykset viedä omaa juttua eteenpäin vaikka oman studion pyörittämiseen :)

Niinan stailaama kuva saippuakupeista.

Kiitos vielä <3

Uusimmat
Arkisto
Asiasanat
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • YouTube - White Circle
weecos_logo.png
ornamo_ver_black.jpg
VAT number: FI27040571

Name *

Email *

Subject

Message